Hirdetés

Az olaszok imádják, mi néhány éve még kidobtuk, de ma már szerencsére itthon is tudjuk, milyen finom is tud lenni mondjuk egy ricottával töltött, sörtésztában megforgatott és ropogósra sütött cukkinivirág.

Hirdetés

A cukkinivirág erős nemi identitása viszont talán nem ismert olyan széles körben. A női és a hím virág is ehető, de a hozzáértők általában a hímet preferálják. A női virágból lesz a termés, ez az, amelyik jó anyukaként szorosan rajta marad a tökön, illetve a cukkinin, és ha a termés növekedése előtt leszakítjuk, akkor bizony nem lesz cukkinink. A hím virág viszont külön nő, és onnan ismerjük meg, hogy ha belenézünk, a bibéje hosszú és vékony (a női virág apró, kerek bibéjével ellentétben). Amikor ilyet szedünk, ne szedjük le az összeset, hogy jövőre is maradjon. A bibét egyébként az elkészítés előtt ki kell csippenteni, de ha vásároljuk a virágot, győződjünk meg róla, hogy nemcsak maga a virág, hanem a bibéje is erős élénksárga. Ha kicsit megbarnult, akkor inkább ne vegyük meg, mert dohos vagy gombás lehet. A virágok maguk is legyenek erőteljesek, simák, ne löttyedtek. Ha a hím virágokat vízbe állítjuk, egy pár napig eltarthatjuk őket, a nőit viszont magán a tökön tároljuk, és csak az utolsó pillanatban válasszuk el a terméstől.
Bár a tök- vagy cukkinivirágot leginkább olajban sütjük ki, egészséges. Karotinoidtartalma, aminek a szép sárga színét is köszönheti, szerepet játszhat a daganatos betegségek megelőzésében, kalóriát alig tartalmaz, és magas az A-vitamin-tartalma, ami antioxidáns, valamint segít a vas hasznosításában.
 
 
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS