Hirdetés
Hirdetés

„A békéscsabai piac egy bevásárlóközpont a jó levegőn” – Helyzetjelentés Náfrádi Szilvia őstermelőtől

SZERZŐ: DiningGuide
2020. április 17.
Márciusban sokan bevásároltak hetekre előre, de ma újra él a békéscsabai piac. Ahogyan maga a természet is. A friss terményeken és élelmiszereken kívül vásárolják a virágokat, palántákat is az emberek. A bizalom nem csökkent a helyi termelők irányában – meséli a helyi termelői közösségi élet egyik szervezője, aki szintén árus, Náfrádi Szilvia.
Hirdetés

A cikk Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának a támogatásával született.

„Látható, hogy többen főznek, mint valaha. Nálunk, a békéscsabai piacon bár megváltozott az élet, minden működik, és megy tovább. Az idősebb termelők, árusok eltűntek a standokról, ők most vigyáznak magukra, és otthon maradnak. A vásárlók pedig teljesen máshogy viselkednek, mint eddig. Sokkal gyorsabbak, jönnek, megveszik, amire szükségük van, és mennek is. A békécsabai piac híres volt eddig arról, hogy ide az emberek eljönnek kávézni, reggelizni vagy csupán beszélgetni is” – meséli Náfrádi Szilvia.

„Nálunk rengetegen most sem választják a hipermarketeket, ahol minden megtalálható, és óriási reklámjuk is van. A békéscsabai piac olyan, mintha a városnak egy saját, természetesen kialakult bevásárlóközpontja lenne a helyi termelőkkel.”

Az ország egyik legnagyobb termelői piaca a csabaiaké. Kíváncsiak voltunk, hogy alakul náluk a forgalom most, amikor mindenki próbál egyszerűsíteni, szállíttatni. „Azt kell, hogy mondjam, ebben az újonnan kialakult helyzetben nálunk nagyobb a bizalma az embereknek a helyi termékekhez, mintha külföldről rendelnének.

Inkább kijönnek az emberek, megveszik a helyit – sokkal gyorsabban, mint eddig –, és mennek haza."

"Ahogyan én látom, az én termékeim minőséginek számítanak, és nem tapasztalom, hogy kisebb lenne rá a kereslet. Szívesen vesznek meg egy olyan lekvárt az emberek, ami csupa gyümölcsből van, cukor nélkül, higítás nélkül. A békéscsabai szilvalekvár például a teljes gyümölccsel készül, csak a mag nincs benne. Mi nem pürésítjük, sőt a szilva héja is bennemarad a lekvárban. Keresik is a helyi vásárlók!"

Náfrádi Szilvia arról is beszámolt, hogy igazán tisztességesen betartják a békéscsabaiak és a környékről érkezők a szabályozásokat. Az árusok a higiéniai követelményeket, a vásárlók a másfél méteres távolságot. A városvezetés tesz is arról, hogy minden rendben menjen. Az eddig több bejáratot egyetlenre szűkítették, és életkoruk szerint is ellenőrzik, aszerint engedik be a látogatókat.

A termelő elmesélte, hogy az első hetekhez képest megcsappant a tartós élelmiszerek fogyása, hiszen mindenki bevásárolt, de újra felélénkült a kereslet nem csak a friss, hanem a hosszabban eltartható iránt is.

Mindannyian várjuk a fellélegzést, és az egész vírushelyzet végét. Békéscsabáról jelentettük.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram