Hirdetés

A gofcsi olyan hibrid, ami után a cronut a kanyarban sincsen. Sem ízben, sem nyelvtanilag.

Hirdetés

A balatoni gasztronómia egyik legizgalmasabb pontja lehetne a beachfood, és ez szerencsére egyre többeknek szívügye is. Az arroganciával tálalt, silány minőségben elkészített és túlárazott lángosozó-hekkező-palacsintázók ideje lejárt (na jó, kezd lejárni), és a beachfood műfajában évről évre egyre kreatívabb és jobb minőségű résztvevőkkel találkozhatunk. A Balatoni Kör is szívén viseli a strandételeket, ezért is alapította meg három éve az Év Strandétele díjat. Egyrészt jól jön a szakmai elismerés ezeknek a résztvevőknek, másrészt a versenynek köszönhetően erősödik a felhozatal is. Az sem mellékes törekvés, hogy végre szerepet kapnak a balatoni alapanyagok a partmenti büfékben, és sikerült megtörni a mirelit hekk és társai egyeduralmát.
Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője szerint egyre több a minőségi és kreatív strandétel, és sokan igyekeznek a hazai strandkonyha klasszikusait is újragondolni. Idén különben a Balatoni Kör tagjai nem indulhattak a versenyen, így a korábban díjazott fövenyesi Kalóz és a Paletta bisztrók képviseletében Nagy-Golyán Nikolett, valamint Bezerics Dániel a zsűriben foglaltak helyet.
Idén a balatonfenyvesi A Konyhám vihette el a legjobbnak járó díjat, a Gofcsi névre hallgató találmánnyal, amely nem más, mint egy gofrisütőben kisütött tócsni. A találmány Szikra Gabi nevéhez fűződik, aki úgy találta ki a tészta alapot, hogy az megidézze a nagy zalai-somogyi kedvencet, a dödöllét is. Az étel maga úgy néz ki, hogy adnak két szelet krumplis gofrit, és erre tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, valamint vörös- és lilahagyma kerül. A Konyhám idén kimondottan arra törekedett, hogy a lehető legtöbb helyi alapanyaggal dolgozzon. Tervben van egy Téli Konyhám nevű “bővítés” is Fonyódon, hogy a beachfood szezontól függetlenül elérhető legyen.

Foto: Instagram/balatonigasztroterkep

2018-ban az Év Felfedezettje a zamárdi strandon található Tiki Beach Bisztró lett, amely velős pirítóssal nevezett.
 
 
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS