Hirdetés

Ahogyan a Michelin ellenőrei utaznak és kóstolnak (persze egészen más céllal és rendszerben), úgy egy gasztromán amerikai üzletember is úgy döntött, hogy a folyamatos utazásaiból egyfajta fine dining maratont csinál: nem kevesebbet tűzött ki céljául, mint hogy a World’s 50 Best Restaurants jelenlegi listáján szereplő összes étterembe eljusson, ami ugye nem ötven, hanem száz éttermet takar.

Hirdetés

Paul Grinberg önként vállalt küldetését idén júniusban, Bilbaóban, még a következő díjkiosztó gála előtt akarja teljesíteni. Az étteremrajongó utazó mivel kissé idő szűkében van a projektje teljesítésével, előfordult, hogy

20 Michelin-csillagot tudott maga mögött egyetlen hosszú hétvége alatt.

Olyan is megesett, hogy két vacsorát sűrített egy estébe a cél érdekében. Nem is csodálkozunk ezen, 365 nap az évben nem is olyan sok száz étterem felkereséséhez, főleg, ha belegondolunk, hogy ezekbe az éttermekbe nem csak eljutni, hanem bejutni is gyakran kihívás.

Hősünk Dominique Crenn-nel – restaurantstodinefor / Instagram

Íme, a 100-as lista első 50 és a második 50 helyezettje.
Miután 99 éttermet végiglátogatott, és már a célegyenesben érezte magát, a lista 97. helyén álló japán Sushi Saito kifogott rajta, habár Grinberg mindent megtett az ügy érdekében. Mivel a mindössze nyolc (más források szerint csak hét) férőhelyes, aprócska sushiétterembe hírhedten nehéz asztalt foglalni, Grinberg – elég döbbenetes szám, de összesen

16 embert bízott meg, hogy a foglalási időszak első napján telefonhívásokkal bombázzák az éttermet, de így sem járt sikerrel,

az étterem a következő hónapokban telt házzal üzemel – de Grinberg látogatása nélkül.

Az ominózus étterem / www.theworlds50best.com

Grinberg most az Instagramján kér segítséget, ugyanis az étterem törzsvendégek ajánlására nagy ritkán kivételt tesz, és foglalás nélkül is fogad vendégeket. Az idő pedig szorít, hiszen júniusig már nincs sok hátra.
Alinea: lufik és csillagok / alinearestaurant.com

És vajon melyek a kedvenc helyei annak, aki egy híján a világ száz legjobb éttermében megfordult? Grinberg favoritjai érdekes módon nem a top tízes listából kerültek ki. Elsőként a 29. helyen álló, páduai Le Calandre mesterfokon űzött, klasszikus olasz konyháját emelte ki. Az éttermet az a Massimiliano Alajmo vezeti, aki 2002-ben, mindössze 28 éves korában a világ legfiatalabb három Michelin-csillaggal díjazott séfje lett (nesze neked, Marco Pierre White!).
Olvasta már múlt heti legnépszerűbb cikkünket, amely Marco Pierre White pályafutásáról szól? Akinek a militáns séfstílust köszönhetjük
A hagyományosabb fine dining élményt nyújtó Le Calandre mellett Grinberg két igazán progresszív, sőt provokatív éttermet emelt ki. Az egyik Paul Pairet sanghaji, elvarázsolt játékbarlangra emlékeztető Ultraviolet nevű étterme, amely jelenleg a lista 41. helyén áll. A másik pedig az avantgárd festményeknek is beillő desszertjeiről és ehető, héliummal töltött lufijairól híres Alinea, Grant Achatz chicagói étterme jelenleg a lista 21. helyezettje.
A shanghaji Ultraviolet – uvbypp / Instagram

Forrás.
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS