Hirdetés

Hazai pezsgő 2016-ban kapott először aranyat a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, a Champagne and Sparkling Wine World Championshipsen. Folytatódik a diadalmenet: most két arannyal és két ezüsttel díjazták a Kreinbacher Birtok munkáját.

Hirdetés

A Champagne and Sparkling Wine World Championshipsen, röviden a CSWWC-n a somlói Kreinbacher Birtok két évjáratos magnum pezsgője aranyat, két további tradicionális pezsgője ezüstérmet kapott. A VB zsűrijében az alapító, Tom Stevenson mellett elismert specialisták, köztük egy hazai szakértő, Márkus György pontozott.

Bal szélen Márkus György

A közép-európai országok közül hazánk eredménye kiemelkedő. A somlói Kreinbacher Birtok két évjáratos, magnum pezsgőjének is aranyat ítélt meg a zsűri – a Prestige Brut 2013 Magnum 100% furmintból készült, több mint három évig érleltek. A Brut Classic 2015 Magnum pedig ősszel debütál majd a piacon. Szintén furmint és chardonnay alapú, tradicionális módon készített pezsgőik, a Prestige Brut és a Brut Classic egyaránt ezüstérmet kapott, ezzel a Kreinbacher Birtok eddigi legjobb eredményét érte el a világbajnokságon.

A világverseny presztízsét mutatja, hogy a legjelentősebb pezsgőpincészetek és champagne-házak vesznek részt rajta,

a zsűri pedig neves specialistákból áll: Tom Stevenson mellett Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan értékelik a mezőnyt. Márkus György, a francia Champagne régió szakértője állandó tartalék zsűritagként egészíti ki a panelt, idén pedig újra élesben pontozott, miután felkérték az egyik bíra helyettesítésére. 2014 óta közösen kóstol a zsűrivel, tapasztalata miatt

Tom Stevenson „a világ egyik legjobb champagne kóstolójának” tartja.

A vb-re nevezett pezsgőket összesen 10 nap alatt, vakon értékelték, a tételeket származási helyük és stílusuk szerint csoportosítva. Kizárólag arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki, így csak a valóban kimagasló tételek kapnak díjat, amelyhez ráadásul a zsűritagok egyhangú döntése szükséges. 2018-ban összesen 116 aranyérem és 128 ezüst született.

Champagne-i sikerek a világbajnokságon

A francia champagne-házak közül újra kimagasló eredménnyel, 11 aranyéremmel zárta a versenyt a Louis Roederer, a korábbi évekhez hasonlóan jól szerepeltek a Piper-Heidsieck (5 arany) és a Charles Heidsieck (3 arany) pezsgői. Utóbbi két ház tételeit a Kreinbacher Birtok forgalmazza Magyarországon és elérhetőek a Bortársaság kínálatában.

A Kreinbacher és a gasztronómia

A Birtok hisz benne, hogy a pezsgőkultúra és a hazai gasztronómia fejlődése elválaszthatatlan, a nemzetközi sikerek pedig erősítik egymást és mindig újabb lendületet adnak ezen az úton. A Kreinbacher már a pezsgők bevezetése, 2014 ősze óta keresi a lehetőséget, hogy a legjobb hazai séfekkel dolgozzon együtt: a bevezetésen Széll Tamás készített először ételeket a somlói pezsgők mellé, a 2016-os vb sikereket a Bocuse d’Or Akadémia szervezésében több séffel ünnepelték.

Szulló Szabina

Ezúttal a most megnyílt Stand étterem, Szulló Szabina és Széll Tamás ételei szerepeltek a VB hír megünneplésére szervezett rendezvényen. Tradicionális pezsgőik igazán sokoldalúak és már bizonyították, hogy messze nem csak aperitifként, de ételek kísérőiként is izgalmas választás pezsgőt rendelni.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS