Hirdetés
Hirdetés

Nem érezzük még teljesnek a karácsonyi ajándékpakkokat? Szívesen belecsennénk még valami igazán finomat vagy érdekeset? Netán teljesen tanácstalanok vagyunk bizonyos szeretteink megajándékozását illetően? Most, az ünnepek előtti hajrában is bevethető ötleteket hoztunk!
Evés-ivás-főzés ihlette ajándéklehetőség annyi, mint égen a csillag. Ugyanakkor szinte mindenkinél porosodik otthon olyan édes bor, ehetetlen bonbon vagy más félresikerült kedvesség, amit egy kissé erőltetett mosoly kísért az ajándékbontogatás után. 10 minőségi ajándék következik, amit ha nagyon igyekszünk, még beszerezhetünk. De most már nagyon igyekezzünk!
• Ezer forinttól 21 ezer forintig adtunk ötleteket.
• Az oktató jellegű programokat egy főre adtuk meg. Persze ketten még izgalmasabb.
• A kirándulás jellegű programokat két főre számoltuk – érthető okokból.
• Egy-egy terméket emeltünk ki, de természetesen az ajánlott márkák, illetve a boltok egész kínálata izgalmas lehet.

Csúcscsokoládé Budapesten, Kecskeméten, Székesfehérváron és Gyulán

A Cadeau kapcsán csak egyetlen dologban lehetünk bizonytalanok: a szó kiejtésében. A hazai manufaktúra nem véletlenül nyeri sorra a díjakat, idén ősszel az International Chocolate Awardsról például 9 éremmel értek haza. Bonbonok, csokoládék, köztük a figyelemreméltó Grand Cru szériával, grillázsgömbök, a St. Andrea borászattal együtt készített borcsokoládé… A hely, ahonnan már akár egy 1000 forint körüli, szépen csomagolt táblás csokival is azzal az érzéssel távozhatunk, hogy minőségi ajándékkal kedveskedhetünk valakinek.

Kép: cadeaubonbon.hu

Táblás csokoládék már 790 Ft-tól. 
Elérhetőség itt.

Szabi, a pék macikalácsa és Sári Mama mazsolás kuglófja 

A Panificio il Basilico tésztába gyúrt érdemeit feleslegesnek is érezzük most külön taglalni. Ha szerencsénk van, még elcsíphetünk egy diós-mazsolás, mákos, pisztáciás, vörös diós (!) vagy pekándiós bejglit. Felsorolás itt. A hivatalos kommüniké pedig így hangzik: “az előre leadott rendeléseken felül minden nap készítünk csak úgy pluszt az összes boltunknak. A reggeli órákban érdemes próbálkozni.”
1890-3800 Ft között
Ne feledjük, már négy Panificio il Basilico működik!

A leghipszterebb karácsonyi ajándék: gourmet hot-dog a Töltőből

Ennél kedvezőbb áron nem is lehet részünk gourmet élményben. (Mire nem jó a street food kategória, nem igaz?) Miután advent idején kellőképpen feltöltekeztünk jósággal és szeretettel, a Töltőben tovább töltődhetünk. És ha már arra járunk, az itt beszerzett kártyával (kártyákkal) egy igazán eredeti ajándék kerülhet a fa alá. Zöldfűszeres buciba fektetett libakolbászos, sütőtökszószos, tökmagos, sütőtök sushis boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Kép: tolto.net

Ajándékkártya: 2000 Ft
Beszerezhető a Töltőben, itt és itt lehet felvenni velük a kapcsolatot.

Itália a Teréz körúton: Buono

Szüretelés után 24 órán belül préselt, díjnyertes olívaolaj – kézzel festett kerámiüvegben. Ha magunknak nem is vennénk meg ezt a drága olajat, apró luxusajándéknak tökéletes. Sanszos, hogy az üzletben járva magunknak is be fogunk spájzolni ezt-azt. Az olívaolaj- és tésztaszaküzletként aposztrofált Buonóban sokféle csemege vár a remek antipastiktól a panettonékon át egészen a konyhai eszközökig.

Kép: buono.hu

2900 Ft – 100 ml Ogliarola és Coratina fajtákból préselt extraszűz olívaolaj
Pontos cím itt.

Vegán a családban? Vegan Love-ot neki

Miket ki nem talál ez a gyerek, ugye? A vegán a családban az a különös szerzet, aki nem csak a húst, hanem egy sereg finom ételt is visszautasít – még a mézeskalácsot is! A szeretet ünnepén győzködés (és kötözködés – hallottunk már ilyet) helyett viszont akár kedveskedhetünk is vegán szerettünknek. Például egy ajándékutalvánnyal a Vegan Love-ba. Tetszőlegesen kitölthető: egy 5000 Ft-os ajándékkártyával már jót ehet náluk két növényevő. És persze bárki más is.

Ajándékkártya szabadon választható összeggel.

Pszichedelikus teaszeánszok Tálos Gáborral: Zhao Zhou Teasuli

Aki kóstolt már teát Tálos Gábornál, tudja, mit értünk a címben írtak alatt. Boros, sörös, kávés műveltségünket kiegészítendő a teákkal is érdemes intimebb viszonyba kerülnünk. Annak veszélye ugyan fenn áll, hogy soha többé nem akarunk majd kommersz teafiltert lógatni forró vízbe, cserébe viszont egy új világ nyílik meg előttünk, amelyben ősi fák adják nekünk leveleiket, és vad teákat kortyolhatunk szelíden.

Zhao Zhou Facebook

A 3 órás teakurzus ára: 5500 Ft 
Részletek itt.

Egy 12 éves kizárólag 18 éven felülieknek: az első magyar whisky

2017-ben nem csak a viszkis rabló került a mozikba, hanem az első magyar whisky is a boltokba. Az első kiadás 12 év tölgyfahordós érlelés után került a palackokba, Békési Zoltán pedig azóta már újabb, a Jameson gyárból érkező hordókat avatott fel. Ez (még) nem egy karakteres, füstös whisky, de jó ízét, szőlős jegyeit és különleges mivoltát szinte minden kóstolója kiemeli. Sokan azért vették meg, hogy eltegyenek egy üveggel az első magyar whisky-ből.

Kép: palinka-patika.hu

Békési Single Barrel, 0,7 literes palack, 8000 Ft körüli áron kapható
Helyben, a Békési Pálinkacentrumban vagy például Budapesten a Veres Pálné utcai Good Spirit Shopban.

Minivakáció: Sauska borkóstoló Villányban

Minden kedves olvasónkat megkímélnénk a címzetes “Villány Magyarország Toszkánája” szavaktól. Villány egyszerűen csodaszép. A Sauska programjain pedig az idén 10 éves borászat életébe pillanthatunk – és kortyolhatunk – bele. A Makár, Ördögárok, Kopár és Konkoly dűlők többé nem csupán nevek lesznek, ha részt vettünk a kóstólókkal kísért dűlőtúrán. Ha mi mennénk, mi a pincetúrát és dűlőbejárást biztosan ki nem hagynánk. Természetesen minimum 2 főre ajándékozandó! 

Kép: sauska.hu

Borkóstoló 2 főre 8000 Ft – 5 tétellel, kóstolófalatokkal (25 perc)
Borkóstoló pincetúrával és dűlőbejárással 2 főre 12.000 Ft / 2 főre
– Borkósoló 7 tétellel, kóstolófalatokkal és a túrákkal (3 óra)
Megvásárolni, majd időpontot egyeztetni itt lehet.

Frissen, szárítva, fagyasztva, olajban, pesztóban, lekvárban – szarvasgomba

A Trifflás fiúk lazán csak “szarvasnak” nevezik az üvegcsében is árult szarvasgombát. A nevük üzenete egyértelmű, fő érdekeltségük a szarvasgomba, de más friss erdei gombákat is kínálnak. Azt mondják magukról, hogy a kereskedelmen kívül e különleges gombák megismertetése is a céljuk. Ezt a weboldalukon található, egész meglepően bőséges receptgyűjteménnyel támasztják alá.

11.000 Ft-tól (a képen látható dobozból többféle verzió is elérhető).
Nézelődni itt lehet, vásárolni a Vámház körúti Nagyvásárcsarnokban lehet. Pénteken és az ünnep miatt most szombaton is 17 óráig tartanak nyitva.

Dúskálhatunk a desszertkurzusokban: Desszert.Neked 

Hogyan kerülnek azok a tökéletes tükörmázak a mousse tortákra? Megmutatja Fehér Judit. Ugyancsak ő csokoládébeavatást is tart. És ha már itt tarte-unk: a Varázslatos tarte kurzusokon Borszéki-Ékes Beatrix és Korponai Péter tanítja meg a kis kosárkák készítését, amelyek az évek alatt a Desszert.Neked emblematikus édességeivé váltak. Vasas Nelli pedig egy most nagyon menő tortadizájn készítési módjával ismertet meg, a blogokról, magazinokból már biztosan ismerős betontortáknak nem csak a neve extrém, hanem a megjelenése is.

Egy kurzus 13.990 Ft/fő
Kurzuskínálat és jelentkezés itt!

(Valóban exkluzív) szakácskönyvek: Cookbooks.hu

Fekete Antonio kis könyvbirodalmába mikor máskor zarándokoljunk el, ha nem karácsony előtt? (Egyébként bármikor.) Érdemes alaposan körülnézni a Cookbooks.hu-n, aztán egyeztetni, hogy van-e raktáron a kiszemelt műből. Év közben a bolt egy héten csak egy-két napon van nyitva. Erről friss infó mindig itt. Színes-szagos könyveket lelhetünk fel már 10 ezer forint alatt is, persze a legszebb kiállítású darabok akár 30 ezer Ft felett is végződhetnek. Nyelvgyakorlásra is remek ötlet gasztroszerelmeseknek! A sok szép könyv közül az év egyik fontos megjelenését ajánljuk.

Kép: callwey.de

Tim Raue: My Way – a berlini topséf könyve német nyelven
A könyv ára: 14.190 Ft

Kirándulás kávéországba cuppinggal, pörköléssel Molnár Attila soproni műhelyébe

Molnár Attila neve az igencsak menő Tamp & Pull révén lehet ismerős. Egy soproni kávétúrára pedig azért érdemes rászánni egy napot, hogy (jó eséllyel) új alapokra helyezzük egyik kedvenc mindennapi elfoglaltságunkat. Bekukkanthatunk egy specialty kávépörkölő-üzem munkálataiba, Molnár Attila bemutatja a kávéfajtákat, sok szó esik a termőterületek szerepéről, majd a kávékra kíváncsi csapat kiválaszt egy fajtát, amit különböző profilokon le is pörkölnek. Miután mindenki alaposan rácsodálkozott, hogy a különféle pörkölési módokkal miként lehet formálni a kávéízeket, a nap végén a közös pörkölésből a nekik legjobban ízlőt haza is vihetik a kávévilágba beavatást nyerők.

One eleven Facebook

Egy kurzus: 15.000 Ft/fő – Utazással együtt kb. egynapos program
Jelentkezni itt vagy itt lehet.

3 milliméteres ínyencfalat – Kaviárok az Arany Kaviárból

A webshopos rendeléshez már késő, de a kínálatból több tétel megtalálható a budai várnegyedbeli Arany Kaviár Étteremben is. A Kisbajcson készülő szibériai tokhal kaviár a “kaviár sommelier” szerint enyhén sós, tiszta ízű, vajas aromával és hosszan lecsengő zamatossággal rendelkezik. 30 grammnyi luxus, amit akár ki is egészíthetünk egy mindennapi(bb) ínyenséggel, a kaviárnak nem számító lazacikrával. A gyönyörű színű Keta lazacikra Lettországból érkezik, amit kint maga Nyíri Szása, az Arany Kaviár egyik tulajdonosának receptúrája alapján készítenek.

Képünkön belugák / Forrás: Arany Kaviár Étterem

Szibériai tokhal kaviár 16.900 Ft/30 gramm, Keta lazacikra 2490 Ft/50 gramm
Itt lehet körbenézni, beszerezni pedig az étteremben.

Az ilyen kirándulásokat szeretjük mi: Zsóka és a Tour de Zsokolat

Milyen szellemes elnevezés! Mögötte pedig megannyi finomság rejlik. Ezen a túrán ne fatörzseken keressük a jelzéseket, hogy merre tovább, hanem bízzunk meg bátran Áth-Horváth Zsóka csokiidegenvezetőben. A 4 órás budapesti műhely- és üzletlátogatás után afféle csokoládénagyhatalomnak érezhetjük magunkat. Ami ha nem is igaz ebben a formában, a Harrer csokoládészakértője megmutatja nekünk a fővárosban fellelhető gyöngyszemeket. A csokitúra honlapján pedig ezt a remek idézetet fedeztük fel: “Tölts el néhány órát a csokoládé világában, hogy megérezd, miért a csokoládé a gyermekkor drogja és rock and rollja“ (Steve Almond).

Forrás: tourdezsokolat.hu

Csokoládétúra 2 főre: 19.600 Ft
Érdemes kettőt venni, hogy ne csak úgy “elküldjünk” egy szerettünket a túrára.
Itt vehetjük fel Áth-Horváth Zsókával a kapcsolatot.

Nomen est omen: St. Andrea Ajándék

Ifjabb Lőrincz két évben is próbálta megalkotni ezt a hárslevelűt, míg 2015-ben megszületett. Nála szebben mi nem tudunk beszélni róla, ezért az ő szavait hívtuk vendégségbe. A szépséges bor világra segítőjét idézzük: “A St. Andrea Ajándék egy olyan bor, ami hatalmas ajándék az életemben. Ezért is kapta ezt a nevet. Régóta dédelgetett álmom volt, hogy egy nagyon különleges édes bort készítsek. Úgy érzem, hogy ha nem is minden évjáratban, de Egerben erre is van lehetőség az izgalmas száraz fehér- és vörösborok mellett. Elképesztően áldott a borvidékünk! Remélem, ez a bor, amit nem is készítettem, hanem inkább világra segítettem, be tudja ezt bizonyítani!”

A 0,375 literes palack ára 21.000 Ft
Késői szüretelésű hárslevelű egy 6 puttonyos édességének megfelelően
Érdemes utánajárni, hol fellelhető! Egerben és a Bortársaság budapesti üzletében biztosan.

+1: Ha szeretünk egy éttermet, cukrászdát, delikáteszboltot, keressük fel őket, és érdeklődjünk, hogy kínálnak-e ajándékozási lehetőséget!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS